Framgångsrika startups

Framgångsrika startups

En startup är ett enkelt koncept. Det är helt enkelt ett nytt företag med en ny affärsidé som utvecklas i liten skala för att sedan – förhoppningsvis – växa till nya höjder och ta marknadsandelar av konkurrenterna. På så sätt skiljer sig startups inte nämnvärt från andra typer av företag. Det som ofta karaktäriserar en startup är en ung och positiv företagskultur där glädjen i att driva ett företag får stå i fokus. Med kreativitet som ledord brukar nya startups locka till sig unga duktiga kreatörer som vill vara med på resan mot nya jaktmarker. Alla startups blir inte framgångsrika, men det finns några exempel där de små företagen har vuxit sig enorma och inspirerat tusentals andra.

Mark Zuckerberg, Founder & CEO of Facebook, at the press conference about the e-G8 forum during the 37th G8 summit in Deauville, France.

Många av dem återfinns i den ständigt växande internetbranschen. Där är Facebook ett bra exempel på ett företag som från början egentligen endast bestod av en driven entreprenör och hans idé. Entreprenören hette Mark Zuckerberg och hans idé var att skapa en hemsida där människor kunde registrera sig och ta kontakt med varandra genom ett så kallat socialt nätverk. Det spred sig snabbt över college i USA och tog sig så småningom ut till allmänheten där Facebook blev en jättesuccé. Snart hade det lilla enmansprojektet övergått till en miljardindustri och idag är Mark Zuckerberg en av USA:s rikaste företagare.

En liknande resa har killarna bakom Snapchat gjort. De heter Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown och de har tagit fram den hetaste appen på flera år. Medan Facebook går att använda på alla olika digitala plattformar är Snapchat specifikt anpassat till mobilen genom att vara en app. På så sätt krävs det en smartphone för att kunna använda den eftersom affärsidén är att användarna ska skicka bilder till varandra. Det unika i Snapchats idé är att bilderna endast sparas i 10 sekunder efter att mottagaren har öppnat dem – för att sedan försvinna för alltid. Om du vill att bilderna ska sparas längre än så behöver du ta en skärmdump vilket avsändaren notifieras om. Snapchat har vuxit stadigt de senaste åren och är ett tydligt exempel på en startup med en kreativ affärsidé som sedan sprids som en löpeld över hela världen.