Börsnoterat eller ej?

När vi startar ett företag går drömmen vild det finns inget som ger en mer glädje än när man får första utbetalningen. Du följer med på en rese med ditt företag och ser det växa snabbt och stadigt, men nu har du ett flertal anställda gör en fast vinst och frågar dig själv bör jag eller bör jag inte börsnotera? Detta kan vara ett svårt beslut inte nog med att det kostar en större summa utan det tar även tid som kan spenderas på att får företaget att växa åt andra sidan är det ett av de större stegen ett företag tar.

Börsnotering är värt det, oftast

675px-Lehman_Brothers_Times_Square_by_David_ShankboneMånga och allt fler väljer att börsnotera sitt företag delvis för att göra möjligheten att sälja delar av företaget lättare eller för att öka deras kapital som de sedan kan använda till att återinvestera i till exempel olja i framtiden då priset och möjligheten i vinst går upp. Det finns väldigt mycket positivt med att börsnotera sitt företag du kan som exempel göra en tidigare anställd till delägare vilket är ett väldigt bra sätt att både öka men även att hålla uppe motivationen på en långsiktig syn och tid. Men kan även använda sig av aktier för att göra uppköp av till exempel konkurrenter utan att använda sig av pengar då man istället emitterar en mäng ny aktier och använder dem för att köpa upp konkurrenten. Det kan även vara en strategisk metod att emittera ny aktier och använda vinsten till att återinvestera i sig sitt egna företag för att till exempel hyra frilansar eller till och med betala för nya lokaler då det ofta är svårt att få lån beviljade utan att betala ur egen ficka.

Inte alltid det bästa valet

Då börsnotering generellt är något positivt som de flesta företagarna vill och även bör göra så som med allt finns det fall då man inte bör börsnotera sitt företag. Inte nog med att det innebär en stor mängd extra pappers arbete utan även en stor kostnad. Detta gäller speciellt nystartade företag som inte ännu är vinstdrivande eller har ett väldigt lågt kapital men det kan även gälla företag som inriktat sig på en niche marknad där någon större vinst inte är en möjlighet. Det kan även vara bra för nybörjar entreprenörer att inte börsnotera då det är mycket högre krav på hur företaget ska hanteras och vilka regler som gäller. Man får till exempel inte handla med aktier hur som helst. Oavsett vad man väljer så är det mycket viktigt att hålla koll på aktiemarknaden i sin stora helhet eftersom att det kan hjälpa dig att styra ditt företag i rätt kurs mot allt högre vinster i en allt för full marknad.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *