Vilken företagsform ska jag välja?

Frågan i rubriken, ”Vilken företagsform ska jag välja?” är en fråga som varje blivande entreprenör har ställt sig. Det kan vara förvirrande för någon som inte är insatt i företagande att se skillnaderna mellan de olika företagsformerna, och förstå vilken som passar bäst för ens egna förutsättningar och ens egna behov. Här kommer en sammanfattning av de olika företagsformerna, som förhoppningsvis kan underlätta i valet.

Om man tänker starta ett företag på egen hand, kan enskild näringsverksamhet vara den företagsform som passar bäst. För att starta enskild näringsverksamhet krävs egentligen bara ett F-skattetillstånd – man behöver till exempel inte satsa något kapital i företaget. En nackdel kan dock vara att det inte finns någon tydlig gräns mellan ens privatekonomi och företagets ekonomi – man är med andra ord personligen ansvarig för företagets skulder.businessmen-42691_960_720

Också ett aktiebolag kan drivas av bara en person, men det kan också startas av flera personer tillsammans. En skillnad mellan att starta en enskild näringsverksamhet och ett aktiebolag är dock att det krävs ett startkapital, eller aktiekapital, på 50 000 kronor. Innan man kan starta företagets verksamhet måste man med andra ord samla ihop sitt startkapital. Ett effektivt sätt att få ihop pengar till startkapitalet är att leta fram gamla guldsmycken och guldklockor som man inte längre använder. På Guldbrev.se kan man nämligen sälja guld till bra pris, och få åtskilliga tusenlappar tillbaka som man istället kan investera i sitt företag. Fördelen med att samla ihop till startkapitalet och bilda ett aktiebolag istället för enskild näringsverksamhet är att det personliga ansvaret för företagets skulder är begränsat till aktiekapitalet, det vill säga 50 000 kronor.

Ett tredje alternativ är handelsbolag. I ett handelsbolag måste man vara minst två delägare, men man behöver till skillnad från i ett aktiebolag inte gå in med något startkapital. Istället är delägarna personligen ansvariga för företagets skulder, i lika stor utsträckning. De har med andra ord ett solidariskt ansvar. En variant av handelsbolag är kommanditbolag. I ett kommanditbolag är ansvaret inte solidariskt – istället är en person ensam ansvarig för företagets skulder, medan övriga delägare endast är ansvariga för det kapital de har satsat i företaget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *