Socialt liv för ensamföretagare

Många företagare träffar andra människor på arbetstid, antingen det är kunder, kollegor eller klienter. Andra arbetar mest hemifrån och i ensamhet. De som valt ett sådant företag har ofta gjort det medvetet eftersom de trivs med att arbeta i lugn och ro istället för att sitta i ett stimmigt kontorslandskap eller springa på möten. Men även den mest introverta och tystnadsälskande egenföretagare kan känna sig lite ensam mellan varven. Kanske saknar man kollegor att ta en liten fikarast ihop med eller någon att få lite input ifrån när man har kört fast. Det blir lätt lite tråkigt i längden att bara umgås med sig själv och ha de flesta av sina kontakter med andra människor via mejl. Hur kan man då göra som egenföretagare för att tillfredsställa sina sociala behov?

Gå med i ett lokalt nätverk

På många orter finns det lokala nätverk för företagare som har regelbundna träffar. Passa på att gå på dem och lär känna andra i liknande situation. Kanske kan ni också stötta varandra i företagandet.

Gå en kurs

Kanske vill du fördjupa dig i en hobby som inte alls har med företagandet att göra, som att dreja krukor i keramik eller spela gitarr. En kurs kan ge dig ett litet avbrott i vardagen och ny energi på köpet. Samtidigt träffar du andra trevliga personer att småprata med. Du kan också vidareutbilda dig inom något som har med ditt företagandet att göra. Universitet och högskolor har ofta utbildningar på deltid och på distans så att du kan kombinera arbete med studier. Om du inte har tillräckligt bra betyg för att komma in på den utbildning du vill kan du försöka komma in med ett högskoleprov där du får visa dina färdigheter. En utbildning blir en win-win då du lär dig något nytt samtidigt som du får träffa och umgås med andra personer.

Skapa ditt eget nätverk

Finns det inget nätverk där du bor? Då kan du skapa ett själv. Vilka skulle du vilja umgås med och vad är syftet? Det kan vara att du vill träffa egenföretagare för en lunch en gång i månaden när ni får bolla problem och lösningar med varandra. Det kan också vara att du vill gå en morgonpromenad lite då och då med andra som är hemma dagtid, för att kombinera friskvård med lite avslappnat umgänge. Prova att sätta upp lappar på lokala anslagstavlor eller annonsera i lokala grupper på Facebook.

Bli volontär

Att bli volontär har kanske inte så mycket med ditt företagandet att göra, till att börja med, men som företagare är det alltid bra att synas utåt och knyta kontakter som kan leda till fler uppdrag. Att arbeta som volontär ger dig dessutom en känsla av mening och du kommer ut och träffar andra människor emellanåt.

Att vara ensamföretagare behöver inte vara ensamt om du inte vill. Även om du oftast föredrar att sitta hemma vid ditt skrivbord, finns det enkla lösningar att ta till för att komma ut och träffa andra lite då och då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *