Företagande – Må bra som egenföretagare

Att vara egenföretagare är en utmaning på flera sätt. Samtidigt som det är skönt att få vara sin egen chef och få driva företaget som man vill, kan det också vara ensamt och stressigt. Vad bör du tänka på som egenföretagare för att må bra i långa loppet?

Egenföretagare

Det kan vara slitigt att vara egenföretagare. Du ska både sälja dina produkter eller tjänster, hitta nya kunder, sköta administration och de flesta har också en partner och familj. För att lyckas som företagare måste du å ena sidan satsa och arbeta hårt, å andra sidan måste din hälsa hålla i längden. Om du har familj är det viktigt att finnas till för dem, och inte bara dra in pengar till brödfödan och räkningarna. Du måste planera både arbete och familjeliv. Om du har barn kan du se till att ni får mer tid tillsammans genom att anlita läxhjälp från Studybuddy – då kan du arbete i samma rum som barnen får läxhjälp online – för att sedan gå ut och göra något roligt tillsammans.

Ensamhet

När du startar ditt företag kan tanken på att få jobba hemifrån, att slippa gå iväg varje morgon, låta ljuvligt – särskilt om du var less på din förra arbetsplats eller hade långt att åka. Efter ett tag lägger sig skimret och du kommer att sakna arbetskamrater att samtala med under förmiddagskaffet. Arbete och gemenskap hör i mångt och mycket ihop. En populär lösning är att ha kontoret på ett företagshotell eller ett företagscentrum. Det underlättar både socialt, men också utifrån samarbete och nätverk. Ett företag är aldrig en ensam ö. Ett annat alternativ är att vara med det företagsnätverk som finns på din ort. Det är vanligt att företagare träffas en eller flera gånger i veckan på ett kafé för frukost eller lunch. En gång i veckan med andra företagare kan ge både ett socialt sammanhang och människor att samarbeta med. Glöm inte heller att delta i nätverk och konferenser, både på nätet och IRL.

Fysisk hälsa

För vissa företagare innebär det egna företaget bättre hälsa, att de äntligen får tid att motionera, eller att jobbet i sig ger motion. För många andra blir resultatet precis tvärt om. I tanken tror de att de ska röra på sig mer, men i verkligheten blir det mindre rörelse än när de jobbade på en arbetsplats. Om du jobbar hemma kommer du inte att behöva ta dig till och från jobbet, inte heller gå mellan kontor, olika rum och matsalen. Som hemmaarbete kan du vara produktiv hela förmiddagen och i verkligheten inte tagit mer än 200 steg – om du har tur. Om du jobbar hemifrån är det viktigt att vara medveten om problemet redan från början och medvetet planera in motion – gärna flera gånger under dagen. Det är bättre att börja varje morgon med ett par varv runt huset eller en tio minuters promenad, än ingenting alls. Ett annat tips är helt enkelt att skaffa hund – en trogen vän som kommer påminna dig om att regelbundet promenera under hela dagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *